Vet du om att du kan tjäna passiv inkomst som affiliate? Det innebär att du promotar olika företag och får en provision på försäljningen när någon köper via dig. Det är ett smart sätt att tjäna extra pengar. Det finns personer som tjänar miljoner årligen genom att ha affiliatelänkar på sina bloggar och YouTubekanaler och utländska casinon med trustly.

Vad är affiliate?

Att vara affiliate innebär att du har rätten att göra reklam för ett företag och tjäna pengar på deras produkter, utan att du behöver skicka produkterna eller ha någon kundkontakt. Det är faktiskt lika bra som det låter. Du gör reklam för ett företag, som en bank. När en person klickar på länken som går till bankens sajt och en person tar ett lån, så får du en viss procent på summan. Ibland får du en viss summa, men vanligtvis får du provision i form av procent på köpet eller lånet.

Hur blir du affiliate?

För att bli affiliate måste du skapa ett konto på en plattform som har affiliatelänkar eller så kontaktar du individuella företag. Det vanligaste är att få affiliatelänkar genom en plattform. Vissa plattformar kräver att du har en blogg och du måste först bli godkänd för att få tjäna pengar. Andra plattformar, som Clickbank, kan du börja med på en gång.

Hur sätter du igång?

För att tjäna pengar måste du ha något slags egen “plattform” att använda där du lägger upp dina länkar. Det kan vara sociala medier, en blogg, YouTubekanal eller nyhetsbrev. Är du seriös och vill tjäna riktigt med pengar kombinerar du de olika metoderna. De flesta är affiliates för flera produkter eller tjänster och har olika kanaler, alltså plattformar, för de olika slags produktidéerna. Du kan ha en blogg om gaming där du skriver om att spela online. En annan blogg med tillhörande sociala medier om ekonomi eller sport.

Vad ska du välja?

Det bästa är att välja produkter som du själv använder. Du kommer att behöva skapa content, alltså bloggartiklar och poster på sociala medier kring produkten. Då underlättar det mycket om du själv gillar vad du skriver om. Dels kommer du ha mer kunskap så att det går snabbare att skapa material, dels förstår du kundgruppen bättre. Det måste dock finnas pengar i den nisch som du väljer. Bra nischer är spel, ekonomi, mode, sport, teknik och produkter som riktar sig till företagare.

Blogg och sociala medier

När du beslutat vilket eller vilka slags produkter som du vill promota behöver du starta en blogg och konton på sociala medier för att få trafik. Utan trafik inga pengar. Personer som tjänar miljoner årligen genom att vara affiliate, som alltså gör det som heltidsinkomst, har så gott som alltid en blogg eller en YouTubekanal. Vanligtvis både och. Det är viktigt att dina sajter och sociala medier känns professionella. Du ska ha samma namn och logga på både sajten, YouTubekanalen och kontot på ditt Instagram. Då uppfattar besökare det som ett stort företag, inte bara en person som sitter hemma i soffan och skriver bloggartiklar på egen hand.

Arbeta långsiktigt

Du kan tjäna mycket pengar som affliate, särskilt över tid. Men det går inte på en vecka eller en månad. För att lyckas måste du börja skriva artiklar och lägga upp intressant material på sociala medier utifrån ett långsiktigt perspektiv. I början kommer du troligtvis inte tjäna så mycket, men genom att du håller ut och hela tiden förbättrar ditt innehåll kommer du att lyckas. Försök inte att vara perfekt utan sätt bara igång. Du kan också vara anonym om du vill.